Alt du trenger å vite om kryptovaluta

Kryptovaluta er en revolusjonerende teknologi som endrer måten folk samhandler med penger på. Det er en digital valuta som bruker kryptografi for å sikre og verifisere finansielle transaksjoner. Dette gjør krypto mye tryggere enn tradisjonell fiat-valuta. Men hva er det og hvordan ble denne revolusjonerende betalingsmetoden oppfunnet? Her får du alt du trenger å vite om kryptovaluta og hvordan du kan selv investere i blokkjede teknologi. 

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er en digital ressurs som bruker kryptografi for sikkerhet og verifisering av transaksjoner. De kan brukes til å foreta betalinger, kjøpe varer og tjenester, og er en investering som folk gjør i håp om å tjene penger. Krypto er fullstendig desentralisert, noe som betyr at den ikke er styrt av stat eller offentlige organisasjoner, og folk kan bruke den til å utføre økonomiske transaksjoner uavhengig av hvor de befinner seg. 

Det finnes tusenvis av forskjellige typer kryptovalutaer, og hver av dem har forskjellige verdinivåer basert på tilbud og etterspørsel. Når du eier kryptovaluta, kjøper du i hovedsak en eierandel i den kryptovalutaens verdi. For at investeringen din skal øke, må etterspørselen etter kryptovalutaen øke. Og når du vil ta ut investeringen din, kan du selge kryptovalutaen din for den nåværende markedsverdien, som forhåpentligvis er mye høyere enn den opprinnelige investeringen din.

Historien om kryptovaluta

Det første eksemplet på et kryptovaluta-lignende system dateres helt tilbake til 1980-tallet, da et nettverk kalt «Cerf-Baran-nettverket» ble brukt til eksperimentell datakommunikasjon. Dette nettverket brukte et kryptografisk system for identifikasjon, autentisering og personvern, og ble designet for å fungere i nettverk som ble distribuert over ulike tidssoner. 

I 1990 opprette dataforsker og ingeniør Hal Finney et “bevis-på-arbeid”-system kalt Reusable Proof of Work (RPOW) som var desentralisert, anonymt og brukte en alternativ programvarebasert metode for å generere bevis-på-arbeid. 

I 1991 ble Cypherpunk-bevegelsen dannet, som var en gruppe mennesker som mente at kryptografi skulle brukes som en måte å ta makten fra regjeringer og gi makten tilbake til folket. Bevegelsen skapte og diskuterte ideen om å bruke en desentralisert digital valuta som de vi ser i dag. Bevegelsen var fødestedet til kryptovalutaer, men på den tiden var teknologien ikke avansert nok til å gjøre en desentralisert digital valuta til virkelighet.

Ulike typer kryptovalutaer

De forskjellige typene kryptovalutaer er alle avledet fra det opprinnelige konseptet med en desentralisert digital valuta. I dag finnes det mange forskjellige typer kryptovalutaer, hver med sine unike egenskaper og styrker. De vanligste typene kryptovalutaer foolk kjenner til er Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin og EOS. 

  • Bitcoin er den opprinnelige desentraliserte digitale valutaen og har vært på markedet siden 2009. 
  • Ethereum er en plattform som bruker teknologien bak Bitcoin til å lage desentraliserte applikasjoner. 
  • Ripple er et globalt betalingsnettverk som bruker blokkjedeteknologi for å lette sikre økonomiske transaksjoner mellom bedrifter og enkeltpersoner. 
  • Litecoin er en desentralisert digital valuta og er «sølv til Bitcoins gull».
  • EOS er en blokkjedeplattform som er vert for desentraliserte apper og smarte kontrakter. Det finnes tusenvis av andre typer kryptovalutaer tilgjengelig på markedet i dag, og nye kryptovalutaer skapes med jevne mellomrom.

Fordeler og ulemper med kryptovaluta

Når du foretar en investering i kryptovaluta, avhenger fordelene og ulempene i stor grad av hvilken type kryptovaluta du kjøper og dine økonomiske mål. For eksempel, hvis du ønsker å bruke kryptovaluta som betalingsmetode, kan det være lurt å vurdere en type kryptovaluta som Ripple, som kan sendes og mottas umiddelbart i motsetning til andre typer kryptovalutaer som tar dager å behandle. Fordelene og ulempene med kryptovaluta avhenger i stor grad av hvilken type kryptovaluta du kjøper. 

Fordelene med kryptovaluta inkluderer: 

  • Desentralisering: Kryptovaluta er fullstendig desentralisert og ikke styrt av ett land, noe som gjør det til en sikker måte å handle globalt på. 
  • Sikkerhet: Kryptovaluta er ideell å bruke mot identitetstyveri og datainnbrudd. 
  • Lave avgifter: Transaksjoner med kryptovaluta har vanligvis lave gebyrer sammenlignet med andre betalingsmetoder. 
  • Raskere transaksjoner: Kryptovaluta er ofte mye raskere enn andre betalingsmetoder. 
  • Personvern: Kryptovaluta er en anonym måte å handle på nett.

Ulempene med kryptovaluta inkluderer: 

  • Volatilitet: Kryptovaluta er en svært volatil investering, og prisen kan svinge voldsomt.
  • Ingen garanti for fremtidig suksess: Det er ingen garanti for at kryptovalutaen du investerer i noen gang vil være lønnsom. 
  • Mangel på regulering: Det er ikke noe sentralt styringsorgan som regulerer kryptovaluta, noe som betyr at hvis noe går galt, er det ingen å henvende seg til for å få hjelp. 
  • Mangel på forståelse: Mange mennesker forstår ikke hvordan kryptovaluta fungerer, noe som kan gjøre det vanskelig å finne et fellesskap å delta i. 
  • Mangel på infrastruktur : Kryptovaluta er ikke like allment akseptert som tradisjonelle betalingsmåter, noe som kan gjøre det vanskelig å gjøre investeringen om til kontanter.

Cryptocurrency lommebøker

En kryptovaluta-lommebok er det digitale stedet der du lagrer kryptovalutaen din. Du kan tenke på en kryptovaluta-lommebok som en bankkonto. Det er her du skal lagre dine digitale valuta og den styres av en privat nøkkel, som er et langt passord som bare du kjenner. 

Disse kryptovaluta-lommebøkene er ofte utstyrt med en funksjon som kalles en privat nøkkel backup, som lar deg lagre en sikkerhetskopi av din private nøkkel på et eget sted. Den private nøkkelen er den eneste tingen som må holdes hemmelig og borte fra andre, siden den som har den har tilgang til pengene dine. 

Det finnes to typer kryptovaluta-lommebøker: varme lommebøker og kalde lommebøker. Hot wallets er koblet til internett, noe som betyr at de er mer praktiske å bruke, men de er også mer sårbare for hacking på grunn av at de er koblet til internett. Kalde lommebøker, derimot, lagres offline og er derfor mindre sårbare for hacking.

Utvinning av kryptovaluta

Når du miner kryptovaluta, har du en datamaskinenhet som løser komplekse matematiske problemer for å lage nye deler av en digital valuta. Gruvedrift av kryptovalutaer er ofte en energikrevende prosess, og mange mennesker som utvinner kryptovalutaer bidrar til miljøspørsmål. 

Det er imidlertid også folk som driver kryptovaluta med fornybar energi, som er en mye grønnere måte å gjøre det på. Utvinning av kryptovaluta kan være lønnsomt, men det er viktig å huske at du konkurrerer mot andre mennesker som også driver med gruvedrift og håper å være den første til å løse de matematiske problemene. Jo flere som utvinner en bestemt kryptovaluta, jo mindre verdifull blir den. Så selv om gruvedrift kan være lønnsomt på lang sikt, er det ofte et kortsiktige tap i form at høye energikostnader og innkjøp av utstyr for mining.

Hvilken kryptovaluta skal du investere i?

Når du kjøper kryptovaluta investerer du i hovedsak i en bestemt type kryptovaluta og håper at verdien av den kryptovalutaen øker over tid. Før du kjøper kryptovaluta, er det viktig å vurdere dine økonomiske mål. Hvordan verdien av en bestemt kryptovaluta kan hjelpe deg med å nå disse økonomiske målene. 

Hvis du for eksempel ønsker å bruke kryptovaluta som betalingsmetode, kan det være lurt å vurdere å kjøpe en type kryptovaluta som Ripple. Hvis du ønsker å bruke kryptovaluta for å diversifisere investeringsporteføljen din, kan det være lurt å vurdere å kjøpe en type kryptovaluta som har lav korrelasjon til aksjemarkedet. 

Som nevnt tidligere er det et hav av forskjellige kryptovaluta hvor hver enkelt løser forskjellige problemstillinger. Derfor er det viktig å følge med på markedet om hvilke som øker i popularitet for å kunne tjene penger på dette.