Alt du trenger å vite om Bitcoin

Bitcoin er en desentralisert digital valuta, også kjent som en kryptovaluta. Den første Bitcoin ble opprettet i 2009, og siden den gang har folk kjøpt og solgt varer, tjenester og investeringer med Bitcoin som valuta. Folk kan kjøpe og selge Bitcoin ved å bruke nettbørser, tjene penger via Bitcoin-gruvedrift og overføre penger ved å bruke Bitcoin-lommebøker. Her skal du få alt du trenger å vite om Bitcoin og hvordan du kan investere i denne revolusjonerende kryptovalutaen.

Hvordan fungerer Bitcoin?

Bitcoin-nettverket består av millioner av datamaskiner rundt om i verden. Disse datamaskinene kjører et spesielt stykke programvare kalt en «Bitcoin-gruvearbeider.» Bitcoin-gruvearbeiderens jobb er å bekrefte Bitcoin-transaksjoner og legge disse transaksjonene til en offentlig hovedbok kalt blokkjeden. 

Folk som driver Bitcoin-gruvearbeidere kalles «miners», og de blir belønnet med nye bitcoins hver gang de bekrefter en transaksjon og legger den til blokkjeden. Etter at en Bitcoin-transaksjon er bekreftet av en gruvearbeider, registreres transaksjonen i en spesiell digital lommebok. 

Lommeboken er kryptert og kan kun nås med passord, PIN-kode eller annen form for autentisering. Når en transaksjon er registrert i en digital lommebok, er lommebokadressen offentlig synlig og blir en del av blokkjeden. Alle kan se en lommebokadresse og se hvor mye bitcoin den inneholder.

Historien til Bitcoin

Bitcoin ble laget av en anonym programmerer ved navn Satoshi Nakamoto. Satoshi la reglene for en ny type blokkjedebasert valuta som han mente kunne forstyrre finansnæringen. 

Bitcoin ble designet for å være desentralisert, sikkert, raskt og billig å bruke. De første Bitcoinene ble utvunnet i 2009, og Bitcoin ble raskt en stor aktør i den elektroniske finansverdenen. I 2013 ble et stort online svart marked ved navn The Silk Road stengt av FBI. 

Silkeveien var en «dark web» markedsplass hvor folk kunne kjøpe og selge narkotika, stjålne varer og andre ulovlige gjenstander. FBI beslagla totalt 26 000 Bitcoin fra nettstedet. FBI brukte en Bitcoin-lommebok for å holde de beslaglagte myntene og selge dem på et senere tidspunkt. 

FBI-auksjonen var første gang allmennheten hadde tilgang til Bitcoin. Den massive auksjonen gjorde valutaen til et kjent navn, og den ga verden et glimt av Bitcoins potensial.

Bitcoin gruvedrift

Hvis du vil tjene en liten sum ekstra penger, kan du prøve deg på Bitcoin-gruvedrift. Gruvedrift er prosessen med å bekrefte Bitcoin-transaksjoner og legge dem til den offentlige hovedboken, blokkjeden. 

Den første gruvearbeideren som bekrefter en transaksjon blir belønnet med nye bitcoins. Gruvedrift er en svært konkurransedyktig industri, og det har blitt utrolig vanskelig å finne nye bitcoins. Den første Bitcoin-gruvearbeideren tjente en ny mynt hvert 10. minutt. 

I dag tjener den første gruvearbeideren som bekrefter en transaksjon en ny mynt hvert 12,5 minutt. Nye bitcoins opprettes når en gruvearbeider bekrefter en transaksjon, men de opprettes også når nye blokker legges til blokkjeden. 

En blokkjede er en offentlig hovedbok som registrerer hver eneste Bitcoin-transaksjon. Mining er prosessen med å bekrefte en transaksjon og legge den til blokkjeden.

Lagre dine Bitcoins sikkert

Hvis du bestemmer deg for å kjøpe og selge Bitcoin, må du finne en sikker måte å lagre den på. Det er noen forskjellige måter å trygt lagre din Bitcoin på, og det avhenger av hvor mye du eier og hva du planlegger å gjøre med det. 

Hvis du har en liten mengde Bitcoin som en spekulativ investering, kan du lagre den på en børs. Børser er sentraliserte nettverk, men de er sterkt regulert av offentlige enheter. Du kan også lagre Bitcoin på en stasjonær eller mobil lommebok. 

En stasjonær lommebok er en applikasjon som kjører på datamaskinen din, og en mobillommebok er en app som kjører på smarttelefonen din. Stasjonære lommebøker er en sikker måte å lagre små mengder Bitcoin på, men de kan være vanskeligere å bruke. 

Mobile lommebøker er lette å få tilgang til og egner seg utmerket for små mengder Bitcoin. Hvis du planlegger å investere en stor sum penger i Bitcoin, vil du ønske å lagre den i en maskinvarelommebok som en Trezor eller en Nano S. Disse lommebøkene er ekstremt sikre, og de lar deg holde Bitcoinen offline.

Fordeler med å bruke Bitcoin

Bitcoin er en helt ny måte å lagre og overføre penger på. Som en digital valuta har den noen få store fordeler i forhold til tradisjonelle valutaer, som amerikanske dollar og euro. Som andre valutaer kan Bitcoin brukes til å kjøpe og selge varer og tjenester. 

Den kan også brukes som et investeringsverktøy. Bitcoin kan sendes og mottas hvor som helst i verden for svært liten kostnad. Transaksjonsgebyret er mindre enn en cent, som er en drastisk forskjell fra den gjennomsnittlige internasjonale pengeoverføringsavgiften på $25. Bitcoin er et sikkert nettverk, og det er nesten umulig å hacke. 

Sammenlignbare nettverk, som Equifax eller Paypal, har blitt hacket flere ganger. Det har vært noen få store Bitcoin-hack tidligere, men nettverket er bygget ut for å beskytte mot disse problemene. 

Bitcoin er også veldig gjennomsiktig. Blokkjeden er en åpen offentlig hovedbok som alle kan se, og den registrerer hver eneste Bitcoin-transaksjon. Ingen andre finansielle nettverk er så gjennomsiktige som Bitcoin.

Et blad som vokser ut i fra en Bitcoin som symboliserer at den vokser i verdi

Risikoer ved å investere i Bitcoin

Bitcoin er en relativt ny teknologi, og den har sett mye vekst på kort tid. Når det er sagt, er det viktig å forstå at Bitcoin er en risikabel investering. Bitcoin er ikke støttet av noen regjering eller sentralbank, og den har ingen egenverdi. 

Det er ikke noe gull eller sølv bak verdien, og det er ikke knyttet til en annen vare. Det betyr at Bitcoin ikke har noen iboende verdi. Det er en ren spekulativ investering. Fordi Bitcoin er så nytt og kun har eksistert i en håndfull år, er det ingen som vet om det vil være aktuelt om noen år. 

Bitcoin er ikke regulert av noen sentral myndighet, så det er ingen å gå til hvis noe går galt. Transaksjoner er irreversible, og det er ingen måte å kansellere eller få refusjon for et kjøp. Bitcoin-protokollen er også veldig komplisert og veldig vanskelig å forstå. Hvis noe går galt, er det usannsynlig at du vil være i stand til å forstå problemet og løse det selv.

Hvordan kjøpe og selge Bitcoin

Hvis du planlegger å investere i Bitcoin, må du finne en måte å kjøpe den fra noen andre som allerede eier valutaen. Det er flere forskjellige måter å kjøpe Bitcoin på og en rekke steder hvor du kan kjøpe det. Du kan finne en Bitcoin-minibank i nabolaget ditt eller bruke en nettbørs som 1Bitcoin.no. 

Børser er et enkelt sted å kjøpe Bitcoin, og de tilbyr også en måte å selge det på. Børser er sentraliserte nettverk, så du må stole på at børsoperatøren ikke stjeler pengene dine. Noen børser, krever at du kobler bankkontoen din til børsen. Når du kobler en bankkonto, kan du kjøpe Bitcoin umiddelbart. Du kan også selge Bitcoin tilbake til børsoperatøren når du vil selge investeringen din.