Sjøfarerne fra Skandinavia

Vikinger var så mye mer enn bare brutale krigere – de var også kunstnere, håndverkere, handelsmenn, politikere og ikke minst eventyrere. Det er kanskje grunnen til at de er vinden som aldri før?

Kilde: Unsplash

En voksende popularitet

Vi har alltid vært interessert i vikinger -  noe litteratur, filmer, TV-serier samt de populære vikingfestivalene og vikingmuseene både i og utenfor Skandinavia er bevis på. Det kommer stadig ut nye bøker om vikinger, både skjønnlitteratur og sakprosa, og de langhårete skandinaverne dukker rett som det er opp i filmer og TV-serier. Interessen har alltid vært der, men det kan virke som at den har vokst seg enda større de senere årene. Dette har blant annet vikingsentre som Midgard Vikingsenter erfart, og det er grunn til å tro at populære serier som «Vikings» og «Vikingane» har vært med på å vekke interessen hos et bredere publikum enn tidligere. Vikinger er blitt en naturlig del av moderne underholdning, fra litteratur, serier og filmer til festivaler, musikk og spill. På sider som casino.com finner du et stort utvalg spilleautomater med vikingtemaer, for eksempel Vikings Go Wild, hvor vikingkulturen er i fokus fra start til slutt. Med gjennomtenkt lydspor og grafikk samt en spennende historie som inkluderer et sjømonster som må beseires, byr spillet på et medrivende vikingeventyr på et stormende hav. Selv moteindustrien har åpnet dørene for vikingtiden. Vikinger var svært forfengelige når det gjaldt både antrekk, hårsveiser eller tilbehør, og de var dessuten usedvanlig opptatt av god hygiene. Vikingsmykker har alltid vært populære, og du kan til og med kjøpe en bok som lærer deg å flette vikingfletter for en moderne viking-look.

Viking

Kilde: Unsplash

Vikingene i Vestfold og Norges første by

Vestfold fantes ikke på kartet da vikingene herjet fra rundt år 800 til 1050, men området vi i dag kaller Vestfold var et sentralt område i vikingtiden. Det er mange spor etter vikingene over hele området, og noen av de mest kjente funnene er Gokstadskipet fra Sandefjord, Osebergskipet fra Tønsberg og Borrehaugene utenfor Horten. De to vikingskipene er faktisk blant de mest besøkte turistattraksjonene i Norge, og tiltrekker seg også flere utenlandske turister. En annen populær aktivitet i Vestfold er Vikingveien, og langs denne veien kan du blant annet besøke Kaupang i Tønsberg i sommermånedene. Visste du at Kaupang anses for å være Norges første by og ble grunnlagt rundt år 800? Mange av innbyggerne i Kaupang var involvert i håndverk og handel, og byen var et av de første stedene i Skandinavia hvor handel ble gjort i et stort omfang. Kaupang betyr faktisk handelsplass. Byen var en del av et internasjonalt handelsnettverk, og det ble både solgt og kjøpt varer til og fra områdene vikingene hadde besøkt. Byer ble viktige møteplasser for mennesker fra ulike steder i Europa, og i Kaupang var det blant annet folk fra Frankerriket. Byen forsvant fullstendig mot slutten av 900-tallet, og det har vært mange utgravinger og forskning på byen helt fra 1800-tallet. Mesteparten av byen er fremdeles ikke utgravd, men arkeologer har funnet en rekke spennende gjenstander, som for eksempel arabiske sølvmynter og bryner. Det har blitt bygget et vikinghus på Kaupang slik det menes husene i byen var, i tillegg kan du se en detaljert modell av byen. Kaupang holder åpent i sommersesongen. Vestfold er definitivt stedet for vikinginteresserte, og det kan være verdt å ta turen langs Vikingveien.