Priser på mobilabonnement kan variere mye fra selskap til selskap. I utgangspunktet er det kun 3 forskjellige nettverk du kan benytte deg av – enten Telenor, Telia og Ice. Men det finnes en stort antall andre mobiloperatører som er tilknyttet disse mobilnettene. Så hvilken er rimeligst av disse, og er det billigere å være direkte tilknyttet netteier?
Dette kommer helt an på hvor mange abonnement dere har bruk for, og hvilke tjenester du trenger i tillegg. På bedriftsabonnement.no kan du sammenligne priser på alle abonnement som teleselskapene har for bedrifter i Norge, men det er også flere andre kriterier du bør tenke over for å velge riktig abonnement for deg – ikke bare pris.
Hvilket nettselskap har best dekning i området ditt?
Holder du til i de største byene i Norge, er dette kanskje ikke en problemstilling du trenger å bry deg om. Men holder bedriften til ute i distriktene kan feil nettverk by på flere problemer. I dag er flere bedrifter avhengig av å ha forretningsmøter på mobil, opererer CRM-systemer og følge opp kunder, og det kreves stadig bedre kapasitet for å kunne utføre alle disse oppgavene.
Derfor bør du bestandig sjekke dekningskartet over de forskjellige mobilnettverkene i Norge, og finne ut hvilket nett teleoperatøren du har fått tilbud fra er tilknyttet. Kort sagt – det spiller ingen rolle om det billig hvis det ikke funker.
Sjekk tilleggstjenester du har behov for
Prisene for antall gigabyte av data du får hver måned er en ting, men bedrifter har gjerne ha bruk for flere andre tjenester som kan være betalte tillegg til abonnementene. Disse tilleggstjenestene kan for eksempel være:
- Sentralbord – Har du en liten bedrift og vil at kundene skal kunne snakke direkte med en fagansvarlig i bedriften, er det viktig å ha en direkte overføringstjeneste som kan koble kundene opp mot riktig person. I tillegg er det en god metode for å unngå tapte anrop hele tiden om det bestandig er noen tilgjengelig å prate med.
- Beskyttelse – Jobber flere ansatte på mobil eller på hjemmekontor via nettverket, er det viktig å ha ekstra god beskyttelse slik at ikke sensitiv data, e-poster og interne meldinger lekker ut til uvedkommende. Mange av mobiloperatørene har egne løsninger for dette, et slags filter som krypterer meldinger som blir send fra og til ansatte i bedriften. I tillegg kan dere legge inn filter for nettsider ansatte ikke har lov til å besøke i arbeidstiden.
- Fri tale – Har du mange samtaler i andre nordiske land eller innenfor EU, må du som regel betale dette som en tilleggstjeneste på mange bedriftsabonnement om du vil ha kontroll på utgiftene.
- Office 365 – En komplett løsning for å opprette, lagre og sende filer, og utføre forretningsmøter og ta notater. Her får dere tilgang til hele Office-pakken, Microsoft Teams og OneDrive for å strømlinjeforme møteaktivitet, jobbinstrukser og dokumentflyt innad i bedriften.
Det er ikke sikkert dere har behov for alle tjenester, men de fleste bedrifter trenger noe av dette. Så for å velge det beste bedriftsabonnementet for mobil for deg, sørg for å få en totalpris på både abonnement og tilleggstjenester.
Gjør litt research i begynnelsen
Som nevnt tidligere kan det være lurt å bruke uavhengige sammenligningstjenester som bedriftsabonnement.no for å få oversikt og priser, tilleggstjenester, og hvilke aktører som har god dekning i ditt område.
Eksemplene ovenfor er bare en brøkdel av tilleggstjenester du kan velge mellom, derfor er det lurt å gjøre litt research i begynnelsen for å finne det beste bedriftsabonnementet for deg og din virksomhet.