Historien om Larvik

I forbindelse med byggingen av den nye motorveien gjennom Vestfold (pdf) har det dukket opp rester av boplasser fra steinalderen. Det betyr at Larviks historie egentlig begynte for om lag 10 000 år siden. Men det er først i vikingtiden at det første skikkelige samfunn vokste frem ved Viksfjorden og tett på det som i dag er Larvik.

Middelalderens Larvik

I den tidlige middelalder lå det flere gårdsbruk her og disse utgjorde Larvik. Men byen fikk ikke sitt nåværende navn før senere og den gangen var stedet kjent som Lagarvik. Det var et tettsted, som også ble kalt et strandsted. Et slikt sted hadde ikke noen formelle privilegier eller handelsrettigheter, dette kom først senere. På begynnelsen av 1600-tallet begynte dagens Larvik å vokse frem, da flere utenlandske skip fant vei inn i fjorden. Med på skipene var flere handelsmenn som kjøpte tømmer av de lokale bøndene og slo seg ned på stedet. I 1633 fikk Larvik en tollbod som formentlig lå ovenfor Yttersø og Larvik ble offisielt et tollsted.

Siden gikk det fort, spesielt på grunn av handelen med tre og flere og flere kjøpmenn kom fra utlandet for å handle. Byen hadde derfor en kraftig vekst frem mot slutten av 1600-tallet. I 1671 fikk Larvik status som kjøpstad og hadde en befolkning på rundt tusen mennesker. På samme tid ble Larvik også et grevskap under ledelse av Ulrik Frederik Gyldenløve, da han hadde kjøpt opp alle bygrunnene og beboerne måtte betale skatt til greven.

Nyere tid

Siden vokste byen seg større og ble en viktig by i Vestfold, så viktig at jernbanen fikk sin avslutning her i 1881. Da var det mulig å kjøre med tog hele den lange veien inn til Oslo. At byen var viktig innen sjøfart kan også sees av at polarskuta Fram ble sjøsatt her. Dette skjedde i 1892. På begynnelsen av 1900-tallet begynte byen med utdrivning av larvikitt, dypbergarten som Larvik har blitt så kjent for. Den dag i dag er Larvikitt Norges mest kjente naturstein og utvinnes fortsatt i steinbrudd i og omkring Larvik.

I dag bor det 44 000 mennesker innen Larvik kommune, et tall som fortsatt øker. Mange bedrifter har adresse i området pågrunn av den strategiske beliggenheten, f.eks. Gorilla Sports. Flere kjente norske personer kommer fra Larvik, blant de mest kjente som fortsatt lever kan nevnes eventyreren Jarle Andhøy og forfatteren Anne Holt. Av de som ikke lever lengre finner vi kjente navn som Fritz Treschow og Thor Heyerdahl.