Tannimplantat – en tannbehandling som forandrer liv

Har du mistet en eller flere tenner? Er du lei av å skjule smilet ditt eller slite med å tygge maten? For mange kan dårlige tenner eller tanntap medføre både dårlig selvtillitt, smerter, ubehag og dårligere livskvalitet. Heldigvis finnes det en løsning som er både permanent, sikker og godt utprøvd: tannimplantater.

Et tannimplantat er kunstige tannrøtter som settes inn i kjevebenet for å erstatte tenner. De ser ut og føles som dine egne tenner, og de varer livet ut hvis du tar godt vare på dem.

Tannimplantater har mange fordeler sammenlignet med andre alternativer som broer eller proteser.

Her er noen av dem:

  • De bevarer kjevebenet og ansiktets form ved å overføre tyggekrefter til benet. Dette forhindrer at benet krymper og at ansiktet synker inn.
  • De gir deg et naturlig og vakkert smil som øker din selvtillit og livskvalitet. Du kan smile bredt uten å være flau over manglende tenner eller synlige metallkroker.
  • De er komfortable og stabile, slik at du kan spise hva du vil uten bekymring. Du slipper å ta ut protesen for rengjøring eller justering, eller å bekymre deg for at den skal falle ut.
  • Du trenger bare å pusse tennene dine som vanlig, og gå til regelmessige kontroller hos tannlegen din. Du vil ha mindre risiko for hull i tennene eller tannkjøttsykdommer.

Slik fungerer det

Først vil tannlegen din gjøre en grundig undersøkelse av munnen din og ta røntgenbilder og CT-skanning for å planlegge operasjonen. Dette gjør at tannlegen kan bestemme form på implantatet og hvor det skal settes inn, antall implantater som trengs og ikke minst: pris.

Deretter vil tannlegen din lage et lite snitt i tannkjøttet ditt og bore et hull i kjevebenet for å plassere implantatet. Implantatet er en liten skrue laget av titan eller keramikk som fungerer som en base for den kunstige tannen. Snittet vil bli sydd igjen etterpå.

Etter operasjonen vil du trenge noen måneder for at implantatet skal gro sammen med kjevebenet. Dette kalles integrasjonsperioden, og i denne tiden kan du få en midlertidig protese mens du venter på den permanente kronen.

Når implantatet har festet seg til benet, vil tannlegen din feste en krone til implantatet. Kronen er laget av porselen eller annet materiale som passer til munnen dinog ligner på dine naturlige tenner. Kronen vil bli formet, farget og justert slik at den harmonerer med resten av tennene dine.

Tannimplantat: komplikasjoner

Som alle kirurgiske inngrep, kan det også oppstå komplikasjoner og uønskede bivirkninger når du får satt inn tannimplantat.

En av disse kalles periimplantitt. Dette er en infeksjon rundt selve implantatet, og skyldes vanligvis dårlig munnhygiene, røyking, diabetes eller benskjørhet. Periimplantitt kan føre til blødning, puss, bentap og betennelse rundt implantatet, og det er viktig med riktig behandling hvis dette oppstår.

Noen opplever også smerter etter innsetting av tannimplantat. Dette varierer fra person til person, og smerten er vanligvis mild til moderat. Hos de fleste avtar smerten etter noen tager, og vanlige reseptfrie smertestillende kan brukes i mellomtiden.

Noen opplever også nummenhet, prikking eller endret følelse i leppen, tungen eller kinnet. Dette er som regel forbigående.

I noen ytterst få tilfeller kan kroppen din reagere på implantatet. Allergiske reaksjoner kan som regel løses med god oppfølging hos tannlegen.

Alt i alt er tannimplantater en trygg og effektiv måte å gjenopprette tapte tenner på hvis man velger en kvalifisert tannlege og følger nøye med på sin egen munnhelse.

Sånn! Da har du fått et nytt smil som varer!