Slik drar du nytte av lave oddskombinasjoner når du spiller på sport

Å spille på odds kan være både morsomt og spennende, og gi litt ekstra krydder til fotballkampen eller noe annet idrettsarrangement. Det er mange som helt enkelt spiller på favorittlaget, eller prøver seg på forskjellige utfall med høye odds for moros skyld. Det finnes jo alltid en sjanse at til og med det mest utrolig skjer, og da kan det være gøy å ha plassert noen kroner på akkurat det. Samtidig er den statistiske sannsynligheten for å vinne på et slikt spill helt åpenbart lav, det er jo akkurat det høye odds betyr. Kan det være smartere eller mer underholdende å spille på lave oddskombinasjoner?

Det grunnleggende om å spille på lave odds

Til enhver tid vil det finnes mange lave odds å velge mellom hos forskjellige spillselskaper og bookmakere. Selv i ligaspill, der lagene i teorien skal være på et omtrentlig sammenlignbart nivå, vil det finnes kamper som «allerede er avgjort».

Jakten på det aller beste oddstips dreier seg jo egentlig om å finne odds der bookmakeren, eller indirekte andre spillere gjennom sine innsatser, har satt «feil» odds. Samtidig er det uten tvil vanskelig å finne slike gode spill, gitt at de fleste spillselskaper og andre spillere har tilgang til akkurat den samme informasjonen som deg.

Når det gjelder lave odds spiller du ikke mot oddsene, men du satser heller penger på det som regnes for å være det mest sannsynlige utfallet. Det betyr at den samlede oddsen blir lav, også hvis du kombinerer flere forskjellige kamper i et spill.

Noen fordeler og ulemper ved å velge de laveste oddskombinasjonene

Det finnes fordeler og ulemper ved alle strategier når det gjelder pengespill og odds, det gjelder også en modell som bygger på lave oddskombinasjoner. Noen av fordelene kan være:

  • Lave odds gir åpenbart høyere sannsynlighet for å vinne. Hvis oddsene er satt riktig, gjelder det både i teorien og i virkeligheten.
  • Som hovedregel bør du også kunne forvente bedre tilbakebetaling over tid, i hvert fall sammenlignet med hvis du plasserer spill helt uten en plan.
  • Det kan dessuten være enkelt å finne kamper å spille på, gitt at du egentlig bare ser på selve oddsen – du trenger egentlig ikke å vurdere lagene eller kampen.

Noen ulemper kan være:

  • Gevinstene vil selvfølgelig være lavere enn hvis du hadde vunnet på et spill med høyere odds. Legg merke til at vi da tenker på gevinsten sett mot innsatsen for et enkelt spill, ikke alle spill over tid.
  • Det er mulig å argumentere for at du trenger flere gevinster for å veie opp for et tap, i og med at en enkelt gevinst kanskje er godt under to ganger innsatsen. Samtidig er de ikke sikker at det er relevant å se på gevinster og tap på denne måten.
  • Hvis du skal spille mange lavoddskombinasjoner vil det også ta en god del tid, hvis du sammenligner med tiden du ville ha brukt på å plassere et spill med høyere odds.

Noen strategier og tips

Alt annet likt, inkludert innsatsen, vil spill på en lav odds åpenbart gi en lavere utbetaling ved gevinst. Samtidig er det slik at lave odds åpner for å benytte større innsatser, uten at det går ut over spillet på lang sikt. Det er helt enkelt lavere sannsynlighet for at du taper på hvert spill, så når du vel taper hele innsatsen kan tapet spres utover flere spill.

Begrepet «flat stakes» benyttes ofte når det gjelder spill på lave odds. Det betyr helt enkelt «like innsatser», og tanken er da at du alltid spiller med den samme innsatsen på alle kamper. Du trenger ikke vurdere innsatsen for hvert spill. Kombinert med bare fokus på selve oddsen gjør det spillet effektivt.

De som spiller på mange lave odds, holder også vanligvis en oversikt over spillet via et Excel-ark eller lignende. Det legger også til rette for disiplin når det gjelder hvor stor andel av saldoen som spilles med, for eksempel kan det være noen som har en regel om å bare spille med 5 % av saldoen per odds.

Begrepet «stake high, win low” benyttes også når det gjelder spill på lave oddskombinasjoner. Poenget er at selv lave odds kan gi en grei gevinst hvis innsatsen er høy nok. For eksempel vil et spill med 100 kr på odds 1,20 gi en gevinst på 20 kr, like mye som et spill med 5 kr på odds 5,00. Samtidig er det viktig ikke å satse svært store beløp, husk på at det alltid er en viss sannsynlighet for at spillet ikke går inn – uansett hvor lav oddsen er. Noen spillere benytter derfor en teknikk der gevinsten fra et spill legges til innsatsen på neste.

Hva med favorittlaget og mengde spill for pengene?

Teorien bak spill med lave oddskombinasjoner er interessant, men er den egentlig relevant for helt vanlige spillere? Det avhenger av hva du vil ha ut av spillet. Til syvende og sist dreier seg mye som har med pengespill, odds og risiko å gjøre om belønningssystemet i hjernen – og hvordan det å vinne et spill selvfølgelig er en del av det som gjør spill på odds underholdende.

Det betyr igjen at hvis du i dag hovedsakelig spiller på favorittlaget, uansett hvordan de ligger an på tabellen, er det ikke nødvendigvis lurt å begynne å spille på lave oddskombinasjoner. På den andre siden er det noen som synes det er underholdende i seg selv å lage systemer for spill på lave odds, da kan denne spillformen selvfølgelig være midt i blinken.

Spill på lave eller middels odds er også rent matematisk en strategi som vil gi flere spill for pengene. Det er relativt åpenbart, du er nesten garantert å tape alt hvis du satser hele saldoen din på et utfall med odds 1000. Da vil det å spille med lave beløp på lave odds være et mye mer fornuftig valg. Du vil oppleve mange små gevinster over tid, og du får helt enkelt flere gevinstopplevelser for pengene – noe som til syvende og sist bør være det aller viktigste.