Hva du bør vite om megalodon

Megalodon er en utdødd art av megatannhaiene. Den regnes for å være den største haien – så vel som den største fisken – som noen gang har levd. Megalodon-fossiler er funnet fra tidlig miocen-epoke (som begynte for 23 millioner år siden) til slutten av pliocen-epoken (ca. 2,6 millioner år siden).

Ordet megalodon er fra gresk og betyr «gigantisk tann». Siden slutten av 1990-tallet har de fleste forskere utpekt megalodons vitenskapelige navn som Carcharocles megalodon. Les alt om haier og megalodon her, så får du enda mer informasjon. Det er faktisk mye mer du kan, og bør vite om, som er veldig interessant!

Fordeling

Fossile rester av megalodon er funnet nær alle kontinenter bortsett fra Antarktis. De er vanligvis i grunne tropiske og tempererte hav langs kysten. Under de tidlige og midtre delene av miocen-epoken (som varte fra 23 millioner til 5,3 millioner år siden), var jordens landmasser og hav arrangert annerledes enn i dag. Store sjøveier skilte Nord-Amerika fra Sør-Amerika og Europa og Asia fra Afrika og Midtøsten. Megalodons brukte sannsynligvis disse passasjene til å flytte fra ett havbasseng til et annet. Gjennom hele miocen utvidet distribusjonen av megalodon seg. I løpet av Pliocen-epoken ble megalodons geografiske rekkevidde imidlertid redusert. Arten var utryddet ved slutten av pliocen.

I dag

Vi har nylig sett at Hollywood har «gjenopplivet» megalodonen i film. Filmer som The Meg og Jurassic Park har hatt en variant av denne forhistoriske haien, og har faktisk økt interessen for den. Det er dog også ganske naturlig, med tanke på størrelsen og hvor fascinerende det er at den har en gang eksistert i vår verden. Og det er jo spesielt interessant og gøy for barn, som virkelig kan få fantasien til å flyte.

Ta gjerne en titt på lenken vi har lagt til, så vil du lære mer om både haier og megalodon, og det kan jo være gøy!