Bastø Electric

Trafikken mellom Horten og Moss er den mest trafikkerte ruten i Norge og det rapporteres om at den ruten frakter årlig omtrent 4 millioner passasjerer og omtrent 2 millioner kjøretøy. I 2021 kom det en ny ferge for å overta den gamle, hvor den nye kalles Bastø Electric og er fult elektrisk båt. Lengden kommer på hele 140 meter med 21 meter i bredde. Kapasiteten rommer 200 biler som er omtrent 24 lastebiler totalt. Det som er mest imponerende er at den er fult elektrisk og lades på bare 10 minutter!!

Bilfergen Bastø Electric regnes som verdens største bilferge og trafikkerer ruten på Oslofjorden mellom Horten og Moss med sine 20-24 daglige avganger mellom Moss og Horten. Båten er splitter ny i 2021 og erstatter den gamle Bastø Fosen som har gjort en aldeles god jobb for ruten gjennom alle sine år. 

Bastø Electric er bygget i Tersan i Tyrkia

De sparer miljøet for omtrent 10 000 biler og medfører at passasjerer får en helt ny opplevelse på ruten nå som de kan nyte stillheten på hele overfarten. Både batteri- og ladesystemer for hurtiglading er levert fra Siemens Energys batterifabrikk i Trondheim. Batteriene ombord har en kapasitet på 4.300 kWh, eller om lag like mye som batteriene til 107 Nissan Leaf-biler. Ladesystemet som pøser ut opp til 9.000kW gjør likevel at fergen lades lynraskt ved hvert anløp til kai. Fergen er designet av Norwegian Ship Design i Førde, og er basert på designet av «Bastø 4», «Bastø 5» og «Bastø 6» som hadde et design fra Multi Maritime, forklarer daglig leder Gjermund Johannessen.

Da «Bastø Electric» ble bestilt var det med en plan

Fartøyet slukke kun lades i Horten. Men siden rederiet har bestemt seg for å elektrifisere ytterligere to fartøy skal det også bygges ladeinfrastruktur i Moss. Dette er ventet å bli ferdig i løpet av 2022, og da vil alle de tre fartøyene kunne gå 100 % elektrisk på sambandet. Dermed reduseres utslippet av klimagasser betydelig og det spares i overkant av seks millioner liter diesel i året. 

Enova har støttet «Bastø Electric»-prosjektet med 31 millioner kroner, i tillegg til 136 millioner kroner for ombyggingen av «Bastø 4» og «Bastø 6», og ladeinfrastruktur i Moss.

Siemens har levert en omfattende pakke

Pakken besto av batteripakke, fire generatorer à 1222 kVA, 1100 kWe, 690 V, 1500 rpm, transformatorer, landstrømsystem, EMS, thrustere og fremdriftssystem og RDS for å nevne noe. 

Kongsberg Maritime har levert 2 stk AZP 100 CP L-drive. 2250 KW, broløsning, avansert navigasjonssystem, autodocking og adaptiv transit. Generatorsett er 4 stk. Cummins QSK50-DM1. Møbler er levert av Cita. Styrehusstoler kommer fra Kongsberg Maritime, mens passasjersetene er levert av GRL.

Bysse og kafeteria kommer fra YSG. Salgsområdet er designet av AD Arkitekter Drammen, ved Tor Børrestad. Navigasjonslys og søkelys er levert av Glamox. Ankervinsjer og fortøyningscapstaner kommer fra DMT. MOB-båt g daviter er levert av Norsafe. Øvrig redningsutstyr og brannslukkingsutstyr er levert av Delmar. Heiser kommer fra Thyssenkrupp. HVAC og sentralvarmesystem er levert av Aeron. Toalettsystem kommer fra Jets. Pumper er levert av Allweiler.

Dersom du ønsker å oppleve denne unike båten så anbefaler vi at du tar deg en tur til enten Horten eller Moss for å kunne ta den. Vi kan garantere deg at du får deg en hyggelig overfart på en helelektrifisert båt, noe du kanskje tidligere ikke har opplevd. Samtidig som du kjører over Oslofjorden kan du nyte en kaffe og en god bolle mens du ser utover havet.