Verdt å vite om livet med ileostomi

Ileostomi er en av de tre vanligste typene stomi. Ved en ileostomi lages det en kunstig åpning i en del av tynntarmen, som føres ut gjennom huden på magen. Å få en ileostomi kan være en stor belastning, både fysisk og følelsesmessig. Men heldigvis er det mulig å leve et normalt liv etter operasjonen – for mange er det til og med en lettelse å få stomi.

Hva er forskjellen mellom ileostomi og andre typer stomi?

Det er hovedsakelig tre typer stomi: colostomi, ileostomi og urostomi. En ileostomi dannes av tynntarmen og vil oftest være plassert nede på høyre side av magen. Denne typen stomi skiller seg derfor fra colostomi, som er en tykktarmstomi og urostomi, som er en urinveisstomi, hvor urinen ledes fra nyrene via en del av tarmen, og samles i en urostomipose.

En ileostomi kan utføres enten midlertidig eller permanent. Typiske årsaker til en ileostomi er tarmkreft, Morbus Crohn eller Ulcerøs Colitt. En såkalt bøyleileostomi vil typisk være forbigående og utføres oftest for å beskytte en operasjonsskjøt i tarmen.

Du kan fortsatt leve et normalt liv med ileostomi

Å få en ileostomi kan være en overveldende opplevelse. Det er ofte forbundet med følelsesmessige utfordringer – både før og etter operasjonen. Det er derfor viktig at du tør å snakke om dine bekymringer, og dele tankene dine med folk rundt deg.

Heldigvis opplever de aller fleste med ileostomi at de over tid lærer å bli kjent med ileostomien sin og kan gå tilbake til en normal hverdag. Livet med ileostomi bør ikke holde deg tilbake i verken det sosiale, eller i arbeidslivet.

Kosthold og ileostomi

De fleste med ileostomi vil kunne spise vanlig mat, som før operasjonen. Som for personer uten stomi, anbefales det å følge de generelle kostholdsrådene fra Helsetilsynet. Spesielt de første ukene etter operasjonen er det også viktig at du:

 • Spiser små, men hyppige måltider
 • Tygger maten grundig for å hjelpe fordøyelsen
 • Tar deg god tid under måltidet og lytter til kroppen
 • Sørger for å drikke mye væske.

Stell av ileostomi

Det er normalt å oppleve sporadiske hudirritasjoner etter en ileostomioperasjon. Heldigvis, med det riktige stomiutstyret og riktig stell, kan du lindre rød og irritert hud:

 • Ta deg god tid og ha alle tingene du trenger for et stomiskift klart.
 • Fjern hudplaten på stomiposen ved å starte fra toppen – fukt den om nødvendig med litt vann, eller bruk en kleberfjernerspray.
 • Vask ileostomien og huden forsiktig med lunkent vann – unngå å bruke såpe, det kan tørke ut huden.
 • Sørg for at huden er helt tørr før du setter på en ny pose.
 • Vær nøye med at hullet i hudplaten har riktig størrelse for din ileostomi.

Få gode råd for din hverdag med ileostomi hos Coloplast Assistanse

Har du spørsmål om livet med ileostomi? Coloplast Assistanse er et ekstra støttetilbud hvor du kan få gode råd, informasjon og inspirasjon til din hverdag med ileostomi. Du kan melde deg på månedlige e-poster, eller holde deg oppdatert på Coloplasts nettsider når det passer deg. De erfarne sykepleierne ved Coloplast har taushetsplikt og kan gi støtte og veiledning på telefon hvis du trenger det.

Registrer deg for Coloplast Assistanse og få tilgang til:

 • Nyheter, veiledning og tilpasset støtte via e-post
 • Inspirerende artikler
 • Direkte telefonstøtte fra erfarne sykepleiere
 • Jevnlig produktveiledning