På tide med en siste innspurt – sunt kosthold før julen begynner?

Måtehold og balanse er svært viktig på mange områder i livet, det gjelder uten tvil også kosthold, mat og dietter. Mange nordmenn veier noen kilo for mye, så det er greit at vi har fokus på vektnedgang, men interessen for dietter fører også til mange trender. Såkalt keto-diett er et godt eksempel, et kosthold som bygger på lavt inntak av karbohydrater.

Et kosthold som fungerer for deg

De aller fleste som prøver seg på en diett vil dessverre legge på seg igjen, noe som viser hvor vanskelig det er å etablere nye kostholdsvaner. Hvis du bruker keto som eksempel, dreier seg dietten blant annet om å oppnå såkalt ketose. Det er en situasjon der kroppen forbrenner fett, og bruker av reservene som er lagret som fett ulike steder i kroppen. Det er selvfølgelig ønskelig i en periode, men det er sannsynligvis ikke noe som skal være normalstatus i mange år?

Bildet er selvfølgelig mer komplekst, les mer om keto diett her hvis du vil gå mer i dybden. Hovedpoenget er at du før eller senere må etablere et kosthold som du faktisk kan tenke deg å leve med resten av livet – det vil si et kosthold som oppleves som sunt, men likevel uten altfor mange store oppofringer.

Skippertak og utskeielser

Over tid er det de små endringene som teller, men det er klart at skippertak i perioder kan gi et løft og motivasjon til å fortsette å spise sunt. Samtidig er det selvfølgelig viktig å være klar over at du vil møte motgang også når det gjelder å spise sunt – og ikke la det knekke motivasjonen.

Kanskje kan det også være en tanke når det begynner å nærme seg jul, at innsats i forkant og etterkant kan veie opp for noen utskeielser i løpet av jul og nyttår? Den gode julemiddagen vil ikke ødelegge alt du har jobbet mot.